markPostAsRead(8753);
اریش آنتون پاول فون دنیکن، که به نام اریک فون دنیکن شناخته میشود، نویسنده، پژوهشگر و نظریهپرداز برجستهی سوئیسی آلمانیتبار است که با آثار جنجالیاش در زمینهی فضانوردان باستانی و تأثیر موجودات فرازمینی بر تمدنهای کهن، به شهرت جهانی دست یافته است. او در ۱۴ اپریل ۱۹۳۵ در شهر کوچک زوفینگن، در کانتون آرگاو سوئیس، زاده شد. فون دنیکن از کودکی به مطالعهی متون باستانی، اساطیر و تاریخ علاقهمند بود و این اشتیاق، همراه با تجربهای تأثیرگذار در دوران جنگ جهانی دوم، پایهی نظریههای جسورانهی او را شکل داد. در سن کودکی، او شاهد فرود اضطراری یک بمبافکن آمریکایی در نزدیکی خانهی پدریاش بود، تجربهای که بعدها جرقهی ایدهی «خدایان فضایی» را در ذهن او زد.
فون دنیکن تحصیلات ابتدایی و متوسطهی خود را در کالج سنت مایکل در فریبورگ سوئیس به پایان رساند، اما به جای دنبال کردن مسیرهای سنتی آکادمیک، تصمیم گرفت به عنوان یک کاوشگر مستقل، تاریخ بشر را از منظری غیرمتعارف بررسی کند. او در جوانی به مطالعهی متون مذهبی و اساطیری مانند مهابهاراتا، عهد عتیق، انوما ایلیش سومری و متون مصری پرداخت و به این باور رسید که بسیاری از داستانهای خدایان در این متون، در واقع اشاره به موجودات فرازمینی پیشرفتهای دارند که با انسانهای اولیه در تماس بودهاند. این ایده در کتاب معروفش ارابهی خدایان (۱۹۶۸) به اوج خود رسید که به بیش از ۲۰ زبان ترجمه شد و حدود ۶۰ میلیون نسخه در سراسر جهان فروش کرد. این اثر، که فون دنیکن را به «پدر نظریات فضانوردان باستانی» تبدیل کرد، بحثهای گستردهای را در میان باستانشناسان، دانشمندان و عموم مردم برانگیخت.
کتاب خدایان آن سوی فضا (۱۹۶۹)، ادامهی ایدههای ارابهی خدایان بود و در آن، فون دنیکن با جزئیات بیشتری به شواهد باستانشناختی مانند خطوط نازکا در پرو، اهرام مصر، و ستون آهنی ضدزنگ دهلی پرداخت. او این سازهها و آثار را به عنوان نشانههایی از فناوری پیشرفتهی فرازمینی تفسیر کرد که به باور او، بشر اولیه قادر به خلق آنها نبود. این نظریهها، اگرچه از سوی دانشمندانی مانند کارل ساگان و کنت فدر به دلیل فقدان شواهد علمی مورد انتقاد قرار گرفتند، اما تأثیر عمیقی بر فرهنگ عامه گذاشتند و الهامبخش فیلمها، مستندها و حتی بازیهای ویدیویی شدند.
فون دنیکن در طول زندگی حرفهایاش با چالشهای بسیاری روبهرو شد. در دههی ۱۹۶۰، او به اتهام کلاهبرداری و فرار مالیاتی در سوئیس محاکمه شد و مدتی را در زندان گذراند. با این حال، او این اتهامات را رد کرد و آنها را تلاشهایی برای بدنام کردن نظریههایش دانست. پس از آزادی، او به نوشتن ادامه داد و تاکنون بیش از ۲۶ کتاب منتشر کرده است که از جملهی آنها میتوان به طلای خدایان، معجزات خدایان و چشمهای ابوالهول اشاره کرد. آثار او نه تنها به بحثهای علمی، بلکه به تخیل عمومی دربارهی امکان وجود حیات فرازمینی دامن زدهاند.
علاوه بر نویسندگی، فون دنیکن در فعالیتهای پژوهشی و ترویجی نیز نقش داشته است. او یکی از بنیانگذاران انجمن پژوهش باستانشناسی، فضانوردی و SETI (جستوجوی هوش فرازمینی) بود و در سال ۲۰۰۳، پارک تفریحی «میستری پارک» را در سوئیس طراحی کرد که به نمایش ایدههایش دربارهی تمدنهای باستانی و ارتباط آنها با موجودات فرازمینی اختصاص داشت. این پارک، اگرچه در سال ۲۰۰۶ بسته شد، اما نمونهای از تلاش او برای عمومیسازی نظریههایش بود.
فون دنیکن همچنان به عنوان چهرهای تأثیرگذار در حوزهی نظریههای جایگزین تاریخ شناخته میشود. او با وبسایت رسمی خود (www.daniken.com) و حضور در مستندها و برنامههای تلویزیونی، به ترویج ایدههایش ادامه میدهد. اگرچه منتقدان او را به گمانهزنیهای غیرعلمی متهم میکنند، طرفدارانش او را کاوشگری میدانند که جرأت کرده است تاریخ بشر را از منظری نو بازنویسی کند. فون دنیکن با آثارش، خوانندگان را به پرسشگری دربارهی منشأ تمدنهای کهن و امکان وجود ارتباط با موجودات فرازمینی دعوت میکند و همچنان الهامبخش نسلی از جستوجوگران حقیقت است.
کتابهای فون دنیکن الهامبخش مستندهایی نظیر سریال تلویزیونی Ancient Aliens (بیگانگان باستانی) شدهاند که به نظریات مربوط به فضانوردان کهن و حضور آنها در تاریخ زمین میپردازند. ایدههای او به خلق داستانها و فیلمهای علمی-تخیلی نیز کمک کرده و بسیاری از آثار سینمایی و ادبیات علمی-تخیلی از ایدههای او درباره فرازمینیها و نقش آنها در تاریخ الهام گرفتهاند.
از شما که در نظر دارید با کمک مالی خود، به فعالیت های سازمان غیرانتفاعی ایکس مسلم کمک کنید، صمیمانه سپاسگزاریم.
ایکس مسلم، یک سازمان غیرانتفاعی است که با هدف آزادی کشور عزیز ما از خرافات اسلامی، در میان هموطنان خود که در سراسر جهان زیست میکنند، فعالیت می کند. ما معتقدیم که اسلام دینی خشونتزا، تروریست پرور و زن ستیز است. ما تلاش می کنیم تا این پیام را به گوش جهانیان برسانیم و به مسلمانانی که به حقوق بشر ارزش قائل هستند، کمک کنیم تا با تفکر مستقل و خردمندانه، به باورهای خود بنگرند.
آزادی، توانایی انسان در انتخاب مسیر زندگی خود است. آزادی انتخاب، آزادی اندیشه، آزادی بیان، آزادی حرکت، آزادی تجمع، آزادی اعتراض، آزادی از شکنجه، آزادی از تبعیض، همه و همه از ابعاد مختلف آزادی هستند. آزادی، شرط لازم برای زندگی انسانی است. انسان بدون آزادی، نمیتواند به شکوفایی و رشد خود برسد. آزادی، به انسان اجازه میدهد تا استعدادها و تواناییهای خود را پرورش دهد، به دنبال اهداف خود برود و در جامعه مشارکت کند.