markPostAsRead(8791);
عقل چیست؟ عقل نیرویی بینهایت پیچیده و اساسی در زندگی انسان است که به وسیلهٔ آن، فرد میتواند به شناخت جهان پیرامون، تحلیل وقایع و کسب دانش نائل گردد. عقل نه تنها به انسان توانایی تصمیمگیری و استدلال میدهد، بلکه او را قادر میسازد تا به مرزهای جدیدی از معرفت و شناخت برسد. در زبان و ادبیات دری، عقل همچون گوهر ارزشمندی است که بنیاد فهم و اندیشه را میسازد. انسانهای عقلگرا یا منطقیاندیش، به این نیروی ذهنی بیشترین بها را میدهند و تلاش میکنند تا باورها و دیدگاههای خود را بر اساس شواهد علمی و تحلیل منطقی بسازند.
انسانهای عقلگرا به قدرت تفکر و استدلال اعتقاد راسخ دارند. آنان باور دارند که هر پرسشی، با بررسی منطقی و تحلیل دقیق، پاسخی معقول دارد و نیازی به توسل به اعتقادات غیرمنطقی نیست. این گروه از انسانها به منابع علمی، فلسفی و تحلیلهای واقعگرا اهمیت میدهند و در زندگی خود بر ارزشهای مبتنی بر حقیقت و صداقت تأکید میکنند.
ما آزاداندیشان از پذیرش حقایق موجود بدون بررسی انتقادی اجتناب میکنیم و همواره از استدلال، تحقیق و نقد برای درک بهتر جهان و پدیدههایش بهره میجویم. ما معتقدیم که انسان با استفاده از عقل میتواند از چرخههای خرافات اسلامی و باورهای غلط رها شود و به درک صحیحتری از واقعیت نائل گردد.
شوربختانه، در بسیاری از جوامع بخصوص در کشور عزیز مان افغانستان، هموطنان مسلمان ما به باورهای خرافی و ناپایهدار دینی دلبستهاند. این افراد با نادیده گرفتن عقل، به جای بررسی و تحلیل منطقی، به تفسیرهای سطحی و سنتی از متون اسلامی بسنده میکنند. یکی از شواهد این پدیده، ترجمه نادرست و تفسیر سطحی از واژهٔ عقل است که زاهد مجددی مشهور به ملا غم مخور در یکی از مناظرات اش با کاووش آزاداندیش به صورت تحتاللفظی از عربی به معنای «ریسمان بستن به پا شتر» ترجمه کرد و به توجیه این خرافهپرستی پرداخت. این دیدگاه نه تنها حقیقت عقل را منحرف میکند، بلکه مسیر آگاهی و دانش را نیز مسدود میسازد.
چنین افرادی، با رجوع به متون دینی به عنوان تنها منبع معتبر، عملاً عقل را نفی کرده و مرجعیت این متون را فراتر از خرد انسانی قرار میدهند. این در حالی است که در تاریخ، بسیاری از متفکران دینی و فیلسوفان همچون ابن سینا و فارابی، عقل را به عنوان وسیلهای برای تفسیر و شناخت حقیقت به کار بردهاند و به هیچوجه آن را محدود یا مغلوب نکردهاند.
عقل، به عنوان بنیادیترین نیروی ادراکی و تفکر در انسان، عاملی است که از طریق آن میتوان به شناختی عمیق و منطقی از جهان دست یافت. هرچند بسیاری از افراد با باورهای خرافی و سنتی، عقل را نادیده گرفته و به تفسیرهای نادرست از آن پرداختهاند، اما برای یک آزاداندیش عقلگرا و منطق گرا حقیقت همواره از طریق تحقیق و استدلال قابلدسترس است.
دین در واقع نرسیدن عقل به بلوغ است و به محض پذیرفتن دلایل علمی و منطقی از بین خواهد رفت!
عالی0%
خیلی خوب0%
خوب0%
نسبتا خوب0%
دوست ندارم0%
عالی0%
خیلی خوب0%
خوب0%
نسبتا خوب0%
دوست ندارم0%
Dexter Freethinker
اخلاقیات و خداناباوری
پویا آزاداندیش
چرا به دیگران بگویم من خداناباورم؟
پویا آزاداندیش
معرفی کتاب پیش درآمدی بر خودشیفتگی
پویا آزاداندیش
معرفی کتاب آتئیسم برای نوآموزان
پویا آزاداندیش
براساس علم، خدا وجود ندارد
Dexter Freethinker
آزاداندیشی چیست؟
اسلام چگونه پدید آمد؟
پویا آزاداندیش
عبدالرئوف محمد؛ از وزارت طالبان تا تهدیدی برای امنیت غرب
پویا آزاداندیش
نانسی دوپری مادربزرگ افغانستان
چرا بعضی افراد در معرض مرگ شاد هستند؟
How I was raised in an Islamic community
خداناباوری جرات یا اشتباه؟
پویا آزاداندیش
سفری هیجان انگیز از ایمان تا ناباوری
Dexter Freethinker
تلاوت یا مطالعه قرآن؟
Dexter Freethinker
Does Islam Preach Jihad?
پویا آزاداندیش
چرا انسانها دم ندارند؟
پویا آزاداندیش
ابزارهای سنگی باستانی کشفشده در برزیل، کار دست انسانها نیستند
پویا آزاداندیش
چرا نخستیسانان مغزهای بزرگی دگرگشت دادند؟
پویا آزاداندیش
دگرگشت چیست؟
پویا آزاداندیش
کروموزوم چیست؟
پویا آزاداندیش
DNA چیست؟
پویا آزاداندیش
کدام سیاره به زمین نزدیکتر است؟
پویا آزاداندیش
ساعت ساز نابینا
پویا آزاداندیش
حقوق بشر
پویا آزاداندیش
صد سال تحولات سیاسی افغانستان
No results available
تنظیم مجدداز شما که در نظر دارید با کمک مالی خود، به فعالیت های سازمان غیرانتفاعی ایکس مسلم کمک کنید، صمیمانه سپاسگزاریم.
ایکس مسلم، یک سازمان غیرانتفاعی است که با هدف آزادی کشور عزیز ما از خرافات اسلامی، در میان هموطنان خود که در سراسر جهان زیست میکنند، فعالیت می کند. ما معتقدیم که اسلام دینی خشونتزا، تروریست پرور و زن ستیز است. ما تلاش می کنیم تا این پیام را به گوش جهانیان برسانیم و به مسلمانانی که به حقوق بشر ارزش قائل هستند، کمک کنیم تا با تفکر مستقل و خردمندانه، به باورهای خود بنگرند.
آزادی، توانایی انسان در انتخاب مسیر زندگی خود است. آزادی انتخاب، آزادی اندیشه، آزادی بیان، آزادی حرکت، آزادی تجمع، آزادی اعتراض، آزادی از شکنجه، آزادی از تبعیض، همه و همه از ابعاد مختلف آزادی هستند. آزادی، شرط لازم برای زندگی انسانی است. انسان بدون آزادی، نمیتواند به شکوفایی و رشد خود برسد. آزادی، به انسان اجازه میدهد تا استعدادها و تواناییهای خود را پرورش دهد، به دنبال اهداف خود برود و در جامعه مشارکت کند.